20 soldater dödades

Modi om konflikten med Kina: ”Har kapacitet att svara”

1:46 min

Indiens premiärminister Narendra Modi uttalade sig i dag för första gången sedan den våldsamma sammandrabbningen mellan indiska och kinesiska soldater häromnatten. Soldaternas uppoffring kommer inte att vara förgäves sa premiärministern i ett tv-sänt tal.

Medan kinesiska företrädare i dag meddelade att man kommit överens med Indien om att lösa gränskonflikten i Galwandalen i Himalaya på fredlig väg så gav Indiens premiärminister ett mer tudelat svar.

– Den uppoffring som våra soldater gjort kommer inte att vara förgäves. För oss så är landets integritet det viktigaste. Samtidigt vill Indien ha fred men har kapacitet att svara, sa premiärminister Narendra Modi när han för första gången kommenterade eskaleringen av konflikten.

Han meddelade också att landets politiska partier ska samlas imorgon fredag för att diskutera situationen. Oppositionen kräver svar på hur den stigande spänningen i Galwandalen kunde leda till att tjugo indiska soldater miste livet.

Det nationalistiska tonläget är också högt i landets medier där hämnd nu utkrävs och pensionerade militärer föreslår attacker både till havs och i de omstridda bergsområdena.

Faktum kvarstår; Kina är mycket starkare militärt så frågan är hur regeringen kommer att agera. Konflikten över vem som har rätt till vad längs den indisk-kinesiska gränsen är gammal. 1962 utkämpades ett krig som Indien förlorade.

Ländernas utrikesministrar samtalade i dag på telefon och ska enligt Peking kommit överens om att försöka kyla ner situation så snabbt som möjligt.