Odling

Krav-märkt gödsel misstänks förgifta tomater

1:42 min

Många fritidsodlare har i år fått skador på sina tomatplantor. Gemensamt för de drabbade odlarna är att de har använt ekologiska Krav-märkta gödselmedel.

– Det är ganska många olika märken som vi har fått rapporter om. Vi kan inte skilja ut något speciellt märke, säger Johanna Jansson på Jordbruksverket.

Det var trädgårdsjournalisten Lena Israelsson som var först med att rapportera på sin blogg om utbredda problem för fritidsodlare med tomatblad som krullar ihop sig, tomatplantor som stannar i växten och utebliven blomning.

En möjlig förklaring till att det kan finnas ogräsbekämpningsmedel i Krav-märkt gödsel är att den tillverkas av rester från livsmedelsindustrin och konventionellt jordbruk. Bland annat används rester från storskalig sockerbetsodling där det används kemiska bekämpningsmedel. 

Det har skrivits mycket i sociala medier om det här och odlare har skickat bilder på förstörda tomatplantor till både Jordbruksverket och certifieringsorganisationen Krav.

Krav ser allvarligt på det inträffade och gör nu parallellt med gödselföretagen provtagningar för att ta reda på om det finns rester av bekämpningsmedel i den ekologiska gödseln. Resultaten väntas de närmaste veckorna.