
Kommuner stoppades från att köpa skyddsutrustning
Kommuner fick inte beställa skyddsutrustning från flera leverantörer trots den pågående pandemin, istället skulle regionerna prioriteras. Det visar Ekots granskning.
– Vi blev ju fly förbannade. Man drar undan benen för oss, att vi inte ska inte ha något skyddsmaterial, att det bara ska vara till regionen, säger Tarja Viitanen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköping.
När hon försökte beställa förkläden, munskydd och andningsskydd från leverantörerna fick hon meddelande om att "varorna spärrats för vanliga beställningar och ska fördelas mellan regionernas buffert/beredskapslager”.
– Så vi har fått leta högt som lågt, vi tog kontakt med målarfirmor, med kärnkraftverk, alla som kunde ha någon slags skyddsutrustning som fanns här i Sverige, säger hon.
När situationen med coronasmittan var som värst inom äldreomsorgen i Nyköping möttes hon gång på gång av det här budskapet.
– De uttryckte sig 'vi kan inte leverera någonting i fall att staten vill ha'. Att det här ska gå till regionen i första hand, säger Tarja Viitanen.
Men det handlar inte bara om Nyköpings kommun. Även kommuner i Dalarnas och Stockholms län uppger för Ekot att de inte fick beställa skyddsutrustning.
Kommunerna, som har hand om äldreomsorgen, har olika leverantörer av skyddsutrustning men möttes av samma budskap. Allt skulle gå till regionerna, som ju har hand om sjukvården.
Enligt myndigheten Socialstyrelsen är det inte de som bestämt det här.
När Ekot kontaktar en av leverantörerna, Apotekstjänst AB, visar det sig att de har en lista med ett 30-tal så kallade ”coronaprodukter” som sedan början av april är spärrade för andra än regionerna. Enligt Apotekstjänst så är det Varuförsörjningen, ett regionsamarbete mellan fem regioner, som spärrat produkterna.
Varuförsörjningen vill inte bli intervjuas om detta. Men de svarar Ekot via mejl att skälet till beslutet är att “säkerställa en jämnare fördelning där regionerna får material beroende på folkmängd”.
Enligt dem så kan kommunerna beställa produkter, men bara utifrån den andel som en kommun vanligtvis beställer av dessa produkter, vilket är väldigt lite i förhållande till sjukvården.
Sörmland är en av regionerna bakom Varuförsörjningen. Helena Söderqvist är chef för stöd- och servicetjänster i regionen, och säger att det varit svårt för alla att få tag på utrustning, och att inte heller regionen under den här perioden kunde få det de beställde från Apotekstjänst.
– När det var som mest kritiskt här i Sörmland så var det väldigt svårt för alla oss att få tag Skyddsutrustning, säger Helena Söderqvist.
Flera av kommunerna har i dag fått hjälp via till exempel Socialstyrelsen och enskilda regioner med att få tag i skyddsutrustning. Men de första leveranserna kom igång först i mitten av april. Då hade pandemins hittills dödligaste vecka redan ägt rum.
Tarja Viitanen i Nyköping menar att kommunerna skulle ha prioriterats, både av leverantörerna och myndigheterna, redan när man började prata om att skydda de äldre.
– Vi skulle ha varit prioriterade när det gäller skyddsmaterial, det skulle man ha säkerställt, säger hon.