Toppmöte på Hawaii

Relationer mellan Kina och USA förvärras – sämsta på decennier

1:44 min

I det första toppmötet sedan coronaviruset har Kina och USA mötts på en militärbas i Hawaii. Mötet skedde under stort hemlighetsmakeri och relationerna mellan de båda länderna beskrivs som de sämsta på decennier.

Det var först efter att toppmötet på Hawaii avslutats som USA och Kina offentligt gick ut och bekräftade att USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffat kommunistpartiet höjdare, politbyråledamoten Yang Jiechi. Men även om mötet uppges ha pågått i timmar, bjöd de officiella uttalandena efteråt inte på några nyheter.

Den kinesiska sidan verkar till viss del ha velat slå an en positiv ton, och beskrev dialogen som ”konstruktiv”.

USA däremot tryckte i sitt uttalande på vikten av att Kina går amerikanska intressen till mötes vad gäller ömsesidig behandling inom bland annat handelsfrågor.

Utrikesministern Pompeo passade också på att ge en coronakänga mot Kina, genom att återigen propsa på ”full transparens” för att bekämpa den pågående pandemin.

Stämningen kan inte förbättrats av att president Trump, samtidigt som höjdarna träffades på Hawaii, skrev på ett lagförslag om sanktioner mot kinesiska tjänstemän rörande hur de agerat i Xinjiangprovinsen, där en miljon av den muslimska minoriteten uigurer uppskattas ha tvångsinternerats.

Och som att det inte skulle vara nog släppte G7 och EU samtidigt ett uttalande som skarpt kritiserade kommunistpartiets planerade säkerhetslagar i Hongkong.

Så, det var kanske inte så konstigt att kinesiska UD kände sig tvingade att å sin sida markera mot USA att de ska hålla tassarna borta från det man kallar ”Kinas inre angelägenheter”, det vill säga Hongkong, Xinjiang och Taiwan.

Exakt vilket resultat mötet på Hawaii haft verkar därför högst oklart och det i en tid där relationerna mellan USA och Kina snabbt försämrats, och där många bedömare menar att länderna står inför ett nytt kallt krig.

Inte länge efter att mötet avslutats kom även besked att Kina går vidare med att hamra ut detaljerna kring säkerhetslagarna i Hongkong, som skulle kunna klubbas redan på lördag.