Nya coronaviruset

Forskare: Ingen stor andra våg av corona att vänta

1:58 min

I Kina och USA pratar man nu om en andra våg av coronasmitta som är på väg. Men viruset kommer inte tillbaka i en andra våg, snarare som små gräsbränder som behöver släckas snabbt, menar flera forskare.

– I Peking har ett nytt utbrott av coronaviruset gjort att myndigheterna återinfört restriktioner och satt flera bostadsområden i karantän. Bland Pekingbor finns nu en oro att staden står inför en andra våg.

Det rapporterar Ekots Björn Djurberg från Kina. En andra våg av coronavirus, vad betyder då det? Flera av 1900-talets stora influensapandemier har gått i vågor, där viruset kommer tillbaka och ibland orsakar ännu större skada andra gången. Men det här är ett annat virus, säger virusforskaren Björn Olsen vid Uppsala universitet.

– Det här med andra vågen…man måste ta av sig influensaglasögonen när det gäller coronaviruset. Det är en sak som jag har lärt mig när det gäller det här viruset, att det beter sig inte alls som influensa.

Det betyder till exempel att det inte ser ut att mutera och förändras till en mer smittsam form. Men även om det inte kommer nya vågor så kommer det sannolikt nya fall, säger Jonas Ludvigsson, epidemiolog vid Örebro universitet.

– Om viruset finns kvar i omlopp till hösten och en stor andel av västvärldens befolkning inte är immun, då kommer det att uppstå utbrott.

Men de utbrotten är ingen andra våg, säger professorn i katastrofmedicin, Johan von Schreeb vid Karolinska institutet. Snarare små brandhärdar som vi behöver kunna släcka effektivare än vi har gjort hittills med isolering och smittspårning.

– Det är ju ett lömskt virus på det sättet att det kan dyka upp som skogsbränder eller gräsbränder lite här och där, och då måste man ju ha ett system som hittar det där snabbt och kasta på brandfilten snabbt som attan.