Sexköp

Direktör på börsbolag greps i bordellrazzia – jobbar kvar

1:54 min

Polisen i Stockholm har under året gripit betydligt fler personer för köp av sexuell tjänst jämfört med samma period förra året. En som åkt fast under våren är direktör på ett av Sveriges största företag, med flera tusen anställda. Trots att han erkänt brottet arbetar han kvar på sin post.

Mannen greps vid en insats mot en lägenhetsbordell på Södermalm i månadsskiftet januari-februari. Han erkände att han köpt sex och dömdes till 50 dagsböter genom ett så kallat strafföreläggande.

Han har efter händelsen fortsatt sitt arbete som direktör vid ett stort börsnoterat svenskt företag, där han har ansvar för flera tusen anställda. Mannen ingår även i bolaget ledningsgrupp.

Han säger till Ekot att sexköpet var ett fruktansvärt misstag som han ångrar djupt. Han vill inte kommentera om han anser att brottet han begått är förenligt med uppdraget som direktör.

Insatsen, där totalt 41 män greps, genomfördes av Stockholmspolisen i samarbete med polisens Nationella operativa avdelning, NOA. Den leddes av polisassistent Linnea Horgby.

– I och med att mörkertalet är så stort så ville vi göra ett stickprov en helt vanlig vecka för att se hur det ser ut på Södermalm. Vi trodde väl att mörkertalet var stort, men att vi skulle gripa 41 personer var fler än vad vi trodde, säger hon.

Insatsen var en av flera som polisen i Region Stockholm gjort under våren.

I maj genomfördes den uppmärksammade Operation torsk, i anslutning till en bordell greps då bland andra programledaren Paolo Roberto och en anställda vid Försvarsmakten, som båda har erkänt sexköp.

Tre personer som misstänks ha organiserat sexhandeln är häktade, misstänkta för människohandel och grovt koppleri.

Just nu sitter även en polis och hans hustru häktad, misstänkt för grovt koppleri efter en insats mot en thaimassagesalong i maj.

Som Ekot rapportera under helgen har Stockholmspolisens arbete mot människohandel omorganiserats under slutet av förra året, och enligt kommissarie Kajsa Wahlberg jobbar man nu mer effektivt.

– Kartlägga kriminella och deras aktiviteter. Bedriva spaning på dem, kanske avlyssning för att sedan göra tillslag och sedan skaffa stödjande bevisning för vad som har hänt, säger Kajsa Wahlberg.

Fram till och med maj i år har det gjorts 154 polisanmälningar om sexköp i Region Stockholm, vilket är ungefär lika många som under hela förra året.