IT-hot

Morrison: Australien cyberattackeras

1:55 min

Australien är under en cyberattack och har varit det under en längre tid säger Australiens premiärminister. Han vill inte säga vem som kan ligga bakom attacken utan vill nu varna befolkningen innan något allvarligt inträffar. .

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att omfattande cyberattacker mot det australiensiska samhället har pågått i månader och har den senaste tiden ökat i frekvens och omfattning. Enligt premiärministern handlar det om välorganiserade attacker mot en rad sektorer som industri, utbildning, hälsa, statliga myndigheter och viktig infrastruktur säger Scott Morrison.

Enligt australiska uppgifter består attackerna bland annat av fejkade sajter som stjäl användaruppgifter, länkar till filer i mejl som om de öppnas kan göra stor skada på datorer och nätverk. Premiärministern vill inte peka ut vem eller vilka som ligger bakom attackerna utan säger bara att de utförs med stöd av en sofistikerad statlig aktör med stor kapacitet.

Enligt Australiens råd för utrikesrelationer är Kina, Ryssland och Iran de tre stater som misstänks sponsra cyberoperationer av den här storleken.

Den senaste tiden har Australiens relationer med Kina blivit allt frostigare. Australien var ett av de första länderna som krävde en oberoende utredning av hur Kina har hanterat Coronapandemin och efter det har Kina reagerat med att bland annat införa höga strafftullar på Australiensiska varor som säljs till Kina.

Cyberattackerna har pågått under en längre tid och de ökar nu i antal. Så här långt har attackerna inte orsakat någon större skada. Morrison sa att man nu väljer att prata om attackerna för att inte väcka oro utan för att öka medvetenheten hos alla i Australien för hotet av cyberattacker och vikten av att skydda sig.

För att kunna skydda sig bättre mot framtida attacker kommer Australiens regering inom kort presentera en ny strategi för att stärka försvaret mot attacker av den här typen.