Expert om gränskonflikten

”Konflikten förödande för Kina och Indiens relation”

2:00 min

Sammandrabbningen mellan Kina och Indien tidigare i veckan där 20 indiska soldater uppges ha dödats kommer få stora konsekvenser för relationerna länderna emellan.

 – Det här är det mest förödande som hänt mellan Kina och Indien sedan kriget 1962, säger Taylor Fravel. professor vid amerikanska toppuniversitetet MIT och expert på kinesiska gränskonflikter och säkerhetspolitik.

Han tror att den våldsamma sammandrabbningen vid gränsen i veckan kommer leda till en snabb förändring till det sämre, i hur Indien ser på Kina.

Det var i måndags som indiska och kinesiska gränssoldater i Himalaya drabbade samman i vad som beskrivs som ett våldsamt slagsmål med tillhyggen på 4 000 meters höjd.

20 indiska soldater ska ha dött, och många skadats. Kina har inte offentliggjort sina förluster.

Bakgrunden är en infekterad gränskonflikt som har sina rötter på 1940- och 1950-talen och som eskalerat igen sedan Xi Jinping blev högste ledare i Kina för åtta år sedan, enligt Taylor Fravel.

Men han tror att en konflikt med Indien är det sista Kina vill ha, eftersom det styrande kommunistpartiet har fullt upp att hantera sina försämrade relationer med USA.

 – Dessutom är en konflikt kontraproduktiv för Kina, då Indien sannolikt skulle söka närmare samarbete med USA, säger han.

Kina har tonat ner händelsen och även Indien har från politiskt håll varit försiktiga.

Men den stora osäkerhetsfaktorn är den indiska folkopinionen, och Taylor Fravel men att situationen lätt skulle kunna eskalera igen.