Tyskland

Coronautbrott på slakteri – mobila team ska ut till anställda

2:02 min

I Tyskland har specialutbildad militär satts in i helgen för att testa över 5 000 personer vid den tyska köttfabriken Tönnies, där över 1 000 anställda hittills har visat sig bära på coronasmittan. Slakteriet är ett av Europas största och utbrottet har satt igång en diskussion i Tyskland om arbetsförhållandena i hela köttbranschen.

Vid en presskonferens i eftermiddags sa chefen för regionen Gütersloh – Sven Georg Adenauer – att man har fått tag i alla adresser till de anställda.

– Det handlar om 1 300 adresser som de mobila teamen nu ska åka ut till för att försäkra sig om att de anställda på Tönnies slakteri är infomerade och följer karantänsreglerna, sade han.

Slakterifabriken är en av Europas största och utbrottet här har satt igång en diskussion i Tyskland om arbetsförhållanden i köttbranschen, men också under vilka förhållanden som de anställda inkvarteras av företagen.

I köttbutiken Wurst und Schinken i Berlin pågår helgshoppingen för fullt. Kunden Ele Weisenberg säger att utbrottet på Tönnies köttfabrik i staden Rheda-Wiedenbrück har avslöjat under vilka förhållanden som många inom köttindustrin bor och arbetar.

I Tyskland domineras köttmarknaden av just slaktkoncernen Tönnies som har 30 procent av marknadsandelarna här. Det är ett familjeföretag som sedan 70-talet har växt från 60 till 8 000 anställda och som i dag exporterar till över 80 länder.

Tysklands arbetsmarknadsminister Hubertus Heil lovar nu att utbrottet på fabriken kommer att få grundläggande konsekvenser för hela branschen. Det handlar bland annat om skärpta kontroller och digitalt reglerad arbetstid. Han säger till tevekanalen ARD att det är dramatiskt att så många smittas på fabriken.

Nu i helgen ska 25 militärer, däribland 13 med medicinsk utbildning, utföra tester för covid-19 för att se om ännu fler av de anställda är smittade.

Jordbruksministern i delstaten Nordrhein-Westfahlen, där fabriken ligger, hoppas på federala lagar som stoppar kött som säljs långt under sitt värde.

Kunden Wilfred Kirnse som handlar i Berlin tror inte på att förbjuda billigt kött, men däremot blir ju köttet automatisk dyrare om arbetsförhållandena förbättras, säger han.