Kongo Kinshasa

Historisk fängelsedom för korruption

1:19 min

I Kongo Kinshasa har en av presidentens närmaste medarbetare dömts till 20 års fängelse för korruption.

Domen i dag mot Vital Kamerhe saknar motstycke i Kongo Kinshasas historia. Aldrig tidigare har en så högt uppsatt politiker dömts för inblandning i korruption, och få andra rättegångar har fått så mycket uppmärksamhet.

Vital Kamerhe är veteranpolitiker i Kongo Kinshasa och en av landets stora politiska spelare. Han har varit presidentkandidat, parlamentets talman, allierad med långsittande president Joseph Kabila och nu senast en av president Felix Tshisekedis absolut närmsta medarbetare. Att en sådan uppburen person grips och åtalas för korruption var unikt, att han nu dömts är sensationellt. Kongo Kinshasas är ett av världens mest korrupta länder, något president Tshisekedi har lovat att ta krafttag mot.

Men rättegången har inte förlöpt smärtfritt. Den domare som ledde de första delarna av rättegången hittades död för tre veckor sedan. Dödsfallet avskrevs först som hjärtinfarkt, men i veckan erkände justitiedepartementet att domaren mördats och dött av trubbigt våld mot huvudet.

Vital Kamerhe döms tillsammans med en libanesisk affärsman för att ha förskingrat nästan 49 miljoner dollar, ämnade för att bygga hus åt fattiga.