Centralasien

Ny våg av smitta tvingar fram hårdare restriktioner

1:42 min

Oljegiganten Kazakstans förste president Nursultan Nazerbajev har covid-19. Även hälsoministern och en talman i parlamentet har smittan. En ny våg av corona har tvingat fram nya hårda restriktioner i flera centralasiatiska länder.

Nursultan Nazerbajev har visserligen lämnat över presidentposten, men styr fortfarande i kulisserna. Och när beskedet kom att han coronasmittats var hans talesperson noga med att säga att landets evige ledare ändå mår bra och arbetar.

Men Kazakstan tvingades nu i helgen till drastiska åtgärder efter en ny våg av smitta sedan landet lättade på restriktionerna i mitten av maj. Då fanns 5 000 bekräftat smittade, nu är det fem gånger fler.

I helgen stängdes marknader, affärsgallerior och alla parker för att försöka bromsa smittan. Även landets hälsominister och vice talman i parlamentet har fått covid-19.

Sjukhusen i de två största städerna är fullbelagda, men regeringen lovar fler bäddar.

I grannlandet Kirgizistan avbryts kollektivtrafik i huvudstaden Bisjkek och transporter mellan de olika provinserna. Borgmästaren i Bisjkek är smittad liksom en parlamentsledamot. Kirgizistan med över sex miljoner invånare har hittills få bekräftade fall, strax under 3 000. Landet införde utegångsförbud och stängde allt i mitten av maj, men har precis som Kazakstan nyss öppnat och därmed fått en ny smittvåg.