Coronaviruset

Smittspridningen tycks öka i Tyskland – R-talet stiger

1:47 min

I Tyskland har R-talet – eller reproduktionstalet – när det gäller coronaviruset ökat kraftigt. På två dygn har siffran mer än fördubblats från 1,06 till 2,88, enligt siffror från Robert Koch-institutet, skriver Reuters.

R-talet anger hur många varje smittad själv smittar i genomsnitt. Ett R-tal under 1 innebär att smittspridningen minskar. 

– Det här illustrerar att det här är något man kommer att behöva brottas med över tid, säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet.

– Fortsätter det på det här sättet kommer man bli tvungen att återinföra de hårda restriktionerna för den här typen av höga reproduktionstal blir väldigt problematiska, säger hon.

Enligt tyska folkhälsomyndigheten beror ökningen på flera lokala virusutbrott på bland annat sjukhus, vårdhem, asyl- och flyktingboenden och i samband med religiösa evenemang. Emma Frans menar dock att det är för tidigt att dra för stora slutsatser ännu. 

– Det är beroende av klustersmittor och hur många man testar vid en given tidpunkt. Sådana saker påverkar statistiken, därför är det viktigt att vara lite avvaktande. Men det är definitivt något tyska myndigheter behöver hålla koll på och fortsätter det kommer man förmodligen strama åt, säger Emma Frans.