Kärnvapen

USA och Ryssland möts för nedrustningssamtal

1:43 min

Idag möts USA och Ryssland för bilaterala nedrustningssamtal i Wien.
Representanter för länderna ska diskutera bland annat om det viktiga New start-avtalet, som löper ut nästa år, ska förlängas eller inte. Ryssland har tidigare sagt att man vill det medan USA:s hållning är mer oklar.

Både USA och Ryssland lämnade förra året det historiska INF-avtalet från 1987, som av många ses som en del i Kalla krigets avslut.

USA har även hotat med att i höst dra sig ur Open skies, ett avtal som tillåter fredlig flygspaning över ländernas territorium. Och nu står alltså även New start-avtalet från 2011 på spel.

Till förhandlingarna i Wien i dag har USA bjudit in också Kina som har tackat nej. Därför finns det nu risk att USA kommer att dra sig ur även New start-avtalet med Ryssland, säger Moritz Pieper som är forskare på det tyska institutet för internationell politik och säkerhet i Berlin.

– För USA handlar nedrustningsförhandlingarna till stor del om att stoppa sin nya geopolitiska rival, säger han.

Risken är nu stor att världen snart kommer att stå helt utan nedrustningsavtal mellan världens två största kärnvapenmakter och att det leder till en ny kapprustning.

– Det skulle i sin tur också kunna leda till att andra länder väljer att dra sig ur sina avtal, som till exempel Icke-spridningsavtalet från 1968, säger Moritz Pieper