Inför presidentvalet

Över 100 gripna i protester för fria val i Belarus

1:23 min

I helgen greps över 100 personer runtom i Belarus i samband med protester där de krävde fria val.

Inför valet den 9 augusti sitter de främsta utmanarna till den diktatoriska presidenten Aleksandr Lukasjenka i fängelse.

Ett öde torg i småstaden Hantsavichy, 15 mil söder om Minsk. På en trottoar står en klunga på knappt 20 personer och klappar i händerna till svar till en biltuta.

Allt streamas live på nätet av stans lokala tidning. I nära två timmar står de bara där på trottoaren, utan slagord eller plakat. Men kommentarerna på nätet visar att alla förstår att det rör sig om en av många landsomfattande protester mot att presidentkandidater fängslats och för ett fritt val den 9 augusti.

– Stoppa kackerlackan, var 41-åriga youtubern Syarhei Tsikhanouskis populära slagord när han träffade anhängare, innan han greps.

Nu räcker det att vifta med en toffel, så vet alla vad det betyder nämligen att stoppa kackerlackan och kackerlackan det är den diktatoriske presidenten sen 1991 Aleksandr Lukasjenka.

Belarus, som också kallats för Vitryssland, brukar kallas Europas sista diktatur, några äkta val har ännu inte hållits och oppositionspolitiker grips regelbundet. På senare år har EU hoppats på en mer demokratisk utveckling och minskat trycket på Lukasjenkos regim. Den senaste tidens gripanden har dock kritiserats från EU, som kräver att kandidaterna släpps.

I helgen var sista chans för kandidaterna att registreras. Då ökade gripandena, flera journalister från olika medier greps också, bland dem lokaljournalisterna i Hantsavichy.

Det är mitt arbete, det är mitt arbete, ropar reportern förtvivlat när han och fotografen grips efter att de 20-talet som bara stod på trottoaren också har gripits.

– Fascister, hundar, kackerlackor lyder de ilskna kommentarerna på nätet. Poliserna anklagar journalisterna för att ha provocerat fram protesten.

De flesta gripna släpps senare, många av dem vittnar om hur de blir slagna i häktet, bilder läggs upp på nätet som bevis.

Missnöjet med regimen ökar och coronapandemin har spätt på det, presidenten anses inte ta pandemin på allvar genom uttalanden om att hårt arbete och vodka räcker som medicin för att slippa covid-19.