Gängkriminalitet

Centerpartiets krav: Regeringen bör bjuda in till nya samtal

2:01 min

Regeringen bör bjuda in partierna till nya blocköverskridande samtal, för att försöka komma överens om ytterligare åtgärder mot gängkriminaliteten. Det säger i dag Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

– När det gäller de här frågorna så tror jag mycket mer på samarbete än på konfrontation. Jag tror att vi behöver lägga, åter igen, partiegoismen åt sidan, för att jobba tillsammans för att göra något bra för Sverige.

Förra gången sprack ju de här samtalen, så det blev ingen blocköverskridande uppgörelse. Varför skulle det gå bättre nu?

– Det var olyckligt att vi inte kom längre, men vi kom en bra bit på väg. Men jag tror att tiden kanske är mogen att öppna den boxen igen och prova på nytt om vi kan komma lite längre, säger Johan  Hedin.

I september förra året bjöd inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson in alla partier, utom Sverigedemokraterna, för att diskutera åtgärder mot gängvåldet. Målet var att få till en bred uppgörelse över blockgränsen, något som misslyckades. Flera partier var missnöjda med regeringens förslag - och hoppade av förhandlingarna.

Som Ekot berättade i morse anser en rad partier att det nu står klart att det 34-punktsprogram, som regeringen lade fram, är otillräckligt, och att det krävs ytterligare åtgärder.

– Det är uppenbart att regeringens politik inte biter på de kriminella gängen. Här har man hållit hur många pressträffar som helst, man har pratat om kraftsamlingar och att det ska hända saker. Och sedan ökar antalet skjutningar och sprängningar. Det går alltså åt fel håll. Det är helt orimligt, tycker jag, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Centerpartiet vill alltså att regeringen ska bjuda in till nya blocköverskridande samtal, för att försöka enas om fler åtgärder mot gängkriminaliteten. Det finns fördelar med en uppgörelse över blockgränsen, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

– Dels finns det många fler idéer än vad som skulle finnas om få partier agerade. Dessutom så kan det komma till stånd en bred överenskommelse, en samsyn i riksdagen, som gör lagstiftningsprocessen lite enklare och förhoppningsvis lite snabbare också.

Även Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker tror att det skulle vara bra med nya blocköverskridande samtal.

– Kom igen, regeringen, bjud in oss partier, så tar vi ett nytt snack om hur vi ser till att Sverige ska bli ett tryggt och bra land för att alla.