Pressmeddelande 2020-06-23

I Meny Norrlandsresan blir det lättlagat och smakrikt tillsammans med kocken Susanne Jonsson

I Meny Norrlandsresan får vi följa kocken Susanne Jonsson och programledaren Gerhard Stenlund i ett nytt matlagningsprogram där råvarorna står i centrum. Med fokus på avslappnad matlagning får vi tips på hur man kan laga god mat även under spartanska förhållanden. Dessutom hjälper kemisten Roger Ahlgren till att slå hål på en och annan myt om mat.

I sommar bjuder Susanne Jonsson in till sitt smultronställe, en liten grå stuga vid Norrlandskusten med en vidunderlig utsikt över Nordmalingsfjärden. Under åtta veckor får vi där följa Susanne när hon fortsätter sin mission för enkel matlagning med smakrikt resultat. Tillsammans med Gerhard Stenlund kommer Susanne att både grilla, sommarbaka och ge tips på mat som passar för både picknick och vandring.

”Man ska äta gott men inte tjorva till det”, är lite av Susanne Jonssons motto. Hon har en filosofie magister i gastronomi och är mest känd som kock i SVT:s Go’kväll.
Susanne är född och uppvuxen i Gällivare och Porjus i Norrbotten i en familj med samiska, svenska och amerikanska rötter. Hon har en stor förkärlek till våra svenska råvaror och uppmuntrar till att verkligen njuta av dem när de är i säsong.

Medverkar i programmet gör också Roger Ahlgren, som arbetar vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap på Umeå Universitet. I Meny Norrlandsresan kommer Roger att bidra med sin kunskap om kemi och biologi, det vill säga grunden i all matlagning. Roger hjälper oss att reda ut vad som är både oväntade sanningar och seglivade myter om just mat.

Med start den 25 juni och åtta veckor framåt sänds Meny Norrlandsresan på torsdagar klockan 10:04 i P1. I första programmet utlovar Susanne en ”tomat bonanza”, för då är våra svenska tomater som godast. Det bjuds till exempel på somrig tomatsallad och tomattarte med pesto till. Dessutom kommer Susanne att guida lyssnarna till hur man gör sina egna semi-torkade tomater.

Meny Norrlandsresan finns också tillgängligt i Sveriges Radio Play-app.

Pressbilder:
https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/e765e90f-561e-41a5-a026-45ba0ce845f0.jpg

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/205e165f-e9c9-47f5-ae0b-7e1c80ad2904.jpg

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/e4f57e55-3657-4732-9334-ac6e76b124dc.jpg

Fotograf: Andreas Nilsson

För mer information, vänligen kontakta:

Karin Grönberg, Riksprogramchef SR Västerbotten
karin.gronberg@sverigesradio.se

Ulrika Salander, Kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sverigesradio.se