Midsommartrafiken

Resandet minskade under midsommarhelgen

1:34 min

Svenskarnas resande under midsommarhelgen minskade i år jämfört med förra året. Det visar statistik från Telia-tjänsten Crowd Insights. Men resandet har ökat jämfört med för några veckor sedan.

– Vi har kraftiga ökningar jämfört med några veckor sen. Det kanske inte är så konstigt eftersom reserekommendationerna har förändrats och det är en helg då man reser mycket en del, trots allt. Men om man tittar på 2019 så ser vi att det är överlag minskningar. Men man har rört på sig betydligt mer än vad man gjorde för några veckor sedan, säger Kristofer Ågren som är analyschef på Telia.

För några veckor sedan var resandet från Stockholm till Gotland minus 80 procent, men den siffran ligger nu på minus 35 procent. Folk har börjat röra på sig mer, men det är en bit kvar till normala nivåer, menar Krister Ågren på Telia.

– Det är lägre resande än mot 2019. Jag kan ta ett exempel på hur många som reser från Stockholms län till Gotlands län. Det var 35 procent färre som reste dit i år jämfört med förra året under midsommar. Det är en nedgående i princip mellan alla regioner, säger han.