Coronakrisen

Inga lättnader för nöjesparker i sommar

1:48 min

Sveriges nöjesparker får inget undantag från förbudet för folksamlingar på över 50 personer, det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Ekot.

– Regeringen har gjort en sammanlagd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt har förekommit inför sommaren, att det faktiskt får räcka. Och att vi har ett ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige, säger Mikael Damberg.

Det besked som landets nöjesparker väntat på i åtskilliga veckor nu, gäller om regeringen är beredd att göra någon ändring i den förordning om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare, som antogs i slutet av mars, på begäran av Folkhälsomyndigheten. Det här har ställt till med problem för nöjesparkerna, och inneburit att bland annat Gröna Lund och Liseberg inte öppnat inför sommarsäsongen. Men regeringen vill inte göra undantag för den här branschen.

– Och vi har också frågat Folkhälsomyndigheten om de anser att vi ska justera i 50-gränsen, och de har inte kommit med några sådana rekommendationer till regeringen, säger inrikesminister Mikael Damberg.

De stora nöjesparkerna anser att de kan arrangera så att människor befinner sig där glest, med att sätta upp avgränsningar och så vidare. Skulle inte det fungera?

- Det finns många verksamheter som säger att de skulle kunna arrangera verksamheten på ett annorlunda sätt. Man kan arrangera demonstrationer där man sprider ut sig utomhus, man kan ha badland där man inte träffar så många människor, man kan ha konserter utomhus, men vår bedömning är att den här begränsningen infördes av smittskyddsskäl, och vi har just nu levererat ett antal öppnar i restriktioner för att inte minst människor ska kunna resa runt om i Sverige, och då är vårt besked att vi kommer inte att komma med ytterligare öppningar.

Vad är logiken att nöjesparker ska hålla sig till 50-gränsen men djurparker, där kanske lika mycket folk rör sig kan fungera i princip som vanligt?

– Därför att vi har en ordningslag som reglerar vissa typer av verksamheter, och det har det gjort under väldigt lång tid, och det är den lagen vi har ändrat och begränsat till 50, och vi ser just nu inför den här sommaren inga skäl till att förändra eller göra undantag från de reglerna nu säger Mikael Damberg.

De nuvarande begränsningen kommer att ligga kvar över sommaren enligt inrikesminister Mikael Damberg.