Pressmeddelande 2020-06-22

Byrådet – en serie i P1 om och med landsbygden

Sommarserien Byrådet dyker ned i stora och viktiga landsbygdsfrågor. Teman som polarisering, avfolkning och integration kommer att diskuteras, men också alla de möjligheter och fördelar som ett liv på landet medför. Om livskvalitet, förändring och om att tänka utanför boxen. Serien har premiär 23 juni kl. 14.30 i P1.

–Vi vill vända på perspektivet och låta landsbygden själva beskriva sin verklighet, säger seriens producent Andreas Viklund. Hela produktionen, från redaktion till gäster, har därför själva en tydlig koppling till landsbygden. För att få samtalen så relevanta och genuina som möjligt. Och för att inte bara fokusera på problem utan också kunna lyfta den kraft som finns utanför storstäderna, säger Andreas Viklund.

Byrådet spelas in i Lärkastugan på Sollerön i Dalarna, en gammal fäbodstuga som en gång restes av bygdefotografen Karl Lärka. I stugan möts gäster från runt om i landsbygdssverige och samtalar kring olika teman. Gäster som antingen engagerat sig i de frågor som diskuteras, eller som själva direkt berörs av dem.

Serien leds av programledaren och komikern Emma Knyckare, själv bördig från den Halländska landsbygden, och i programmets blandas allvar med humor.

Medverkar gör bland andra:
Hälsingebon Po Tidholm, författare, kulturjournalist och medlem i statens kulturråd. Han pratar bland annat om den polarisering som över tid vuxit fram mellan stad och land, om det ”vi och dom” som nedläggelse och avfolkning fört med sig.

Samantha Ohlanders från Järvsö, folkmusiker och engagerad i landsbygdsfrågor. Hon pratar bland annat om avfolkning och om hur man ska få unga att vilja stanna kvar i de bygder man växt upp.

Täpp Lars Arnesson, fäbodbrukare och hantverkare från Malung, som bland annat pratar om landsbygdens lockelse och om att söka sina rötter.

Tora Larsson, ståuppkomiker som valde att flytta ut till en liten by Västerbotten i Bygdeå trots att en storstad egentligen vore det karriärmässigt smartaste valet.

Musikern och låtskrivaren Erik Morell, mest känd som ”Billy Opel”,  från Mora. Han pratar bland annat om hur det är att verka som kulturarbetare på landsbygden.

I serien hörs också reportage från runt om i landet. Som från byn Ensamheten i Storman där den före detta armbryterskan Heidi Andersson och den tidigare skidskytten Björn Ferry pratar om hållbarhet och relation till natur och klimat, och från lilla by Björnhammaren i Närke som plötsligt levde upp igen när flyktingvågen 2015 kom, som gick från en innevånare till mer än 150 nästan över en natt. Och som när allting var över hade fått en andra chans till överlevnad. Samt från konstmuseet Alma Löv utanför Sunne i Värmland som mitt ute på landsbygden skapat en internationell konstscen

Byrådet sänds tisdagar klockan 14.30, med start den 23 juni.
Repris lördagar 11.03. Samtliga avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Pressbild:
Emma Knyckare, Samantha Ohlanders och Po Tidholm framför Lärkastugan på Sollerön

Foto: Andreas Viklund/Filt

För ytterligare information, kontakta:

Andreas Viklund, producent
andreas.viklund@filt.com
0708-55 45 66


Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sverigesradio.se
073-773 54 10