Coronapandemin

Norrmän trotsar reseavrådan – semestrar i Sverige: ”Värt det”

1:50 min

Norrmän trotsar de norska råden om att undvika resor till Sverige i sommar, och tar sig över den svensknorska gränsen för att semestra. Det bekräftar flera ideella föreningar för Ekot.

Dalslands ideella turistförening får rapporter om att allt fler norrmän trotsar reseråden om att undvika Sverige.

Även Strömstads ideella köpmannaförening ser att antalet norrmän blivit många fler i dagarna.

– De flesta säger till mig att de har så pass lång semester att de tar sin tid på stugan, eller i semesterboendet, och är villiga att sitta i karantän när de kommer hem, säger Heidi Caroline Nyström, som är ordförande för köpmannaföreningen.

På Saltö, strax utanför Strömstad, träffar Ekot en av de norrmän som bestämt sig för att semestra i Sverige trots avrådan.

– Vi tycker att det är värt det. Vi är sommarboende här och har semestrat här i många år, säger Per Arne Hielm, som planerar att semestra i uppemot åtta veckor på Saltö.

Även på sociala medier går snacket om att trotsa de norska reseråden. I april startades en grupp för norrmän som äger fritidshus i Sverige. På bara några månader har gruppen vuxit till över 6 000 medlemmar.

– Jag är med i gruppen, och har skrivit under på en namninsamling där vi vill att den norska regeringen ska lätta på reglerna för norrmän som äger fritidshus i Sverige, säger Per Arne Hielm.