Coronakrisen

Ann Linde anmäls till KU för tysk tv-intervju

2:12 min

Efter en hårt kritiserad intervju i tysk tv i förra veckan, där Sveriges utrikesminister Ann Linde försvarade den svenska coronastrategin, anmäler nu Sverigedemokraterna henne till riksdagens konstitutionsutskott.

– Vi vill att man ska granska den här intervjun därför att det finns ett krav på en minister att de ska säga det som är sant, och man ska inte säga det som inte är sant. Här är vårt intryck att Ann Linde faktiskt har skarvat en del på sanningen i sin intervju, säger Sverigedemokraternas vice partieldare Henrik Vinge.

Det var i tyska Deutsche Welle som Ann Linde frågades ut före midsommar, och intervjun har lett till kritik både från politiskt håll och i sociala medier. Henrik Vinge syftar bland annat på det Ann Linde säger att alla som vill kan bli testade nu.

– Alla som vill, även om man inte har några symtom kan testa sig, sade Ann Linde.

Men när hon träffade journalister i dag försvarade hon sitt uttalande med att hon syftade på Stockholmsregionen, inte hela landet.

Tidigt ute att också kritisera Ann Linde var Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som anser att hon äventyrar Sveriges anseende genom illa underbyggda påståenden och genom att svara arrogant på rimliga frågor. Men Ann Linde ser ingen risk att det svenska anseendet är skadat-

– Det är en stenhård intervjuare. I svensk kontext kanske man är ovan vid att politiker, alldeles särskilt kvinnliga politiker då, svarar på samma sätt. Vi är inte så vana vid det här. Men jag tror inte att det är några problem, säger hon.

Ann Linde säger nu att hon såg som sin uppgift att rätta till den felaktiga bild som gavs av Sverige i intervjun. Hon tillbakavisade exempelvis uppgifter om att Sverige inte skulle ha nått sin topp på smittspridningen, men ger ändå sina kritiker rätt i att hon kan ha låtit för hård:

– Det är möjligt att jag ska uttrycka mig lite mer ödmjukt och vänligt, säger hon.