Coronakrisen

Spanien öppnar: ”Inte tid att sänka garden”

1:53 min

I Spanien gäller inte längre det nationella nödläget, som infördes i Mars. Landet går nu in i 'den nya normaliteten', som regeringen har kallat det.


Bland annat så är medborgare från andra europeiska länder välkomna, men allt är ändå inte är som vanligt.

– Det är bra att vi öppnar, landet kan inte vara paralyserade, vi måste gå ut och leva normalt, inte vara rädda. Vi måste leva normalt och landet kan inte vara förlamat, säger 21-åriga Sara som bor bara en halvtimme från huvudstaden Madrid.

Ändå är det här första gången hon besöker staden sedan mars, när landet sattes i en sorts karantän. Hon säger att hon är chockad över hur tomt det är och att det är sorgligt att se.

Öppningen av Spanien har skett gradvis i olika faser med olika hårda restriktioner. Igår lämnade man det nationella nödläget. Människor kan nu resa mellan olika regioner och turister från europeiska länder är välkomna till Spanien igen utan att behöva sitta i karantän 14 dagar.

Turismen står för runt 12 procent av landets ekonomi, och öppnandet av Spanien har setts som nödvändigt. De flesta ute på stan idag bär ansiktsmask, om man inte kan hålla 1,5 meters avstånd så ska man ha mask, annars kan det bli böter.

Premiärminister Pedro Sanchez sa i helgen att det inte är tid att sänka garden, viruset kan få spridning igen. På flygplatser ska temperaturen på ankommande mätas för att upptäcka fall av smitta.

Och regionerna kan själva bestämma om de vill behålla andra restriktioner för att till exempel undvika folksamlingar.

– Generellt så beter sig folk bra och håller sig på avstånd, säger Gloria som också är ute på stan.

Hon är läkare tar just nu en masterexamen.

– Men det finns en risk att viruset börjar spridas mer nu igen, jag är lite orolig, säger hon. Det är ett virus som dödade och infekterade många, säger hon.