SOMMARSATSNING

"Women make film" – Mark Cousins lyfter fram kvinnornas filmhistoria

9:42 min

Den 14 delar långa dokumentärserien "Women make film" är som en filmskola där alla exempel kommer från filmer gjorda av kvinnor.

Roger Wilson har pratat med regissören Mark Cousins om serien, och varför det blev en man som gjorde storsatsningen om kvinnor inom filmen.

Tilda Swinton är en av flera berättarröster som lotsar tittaren genom vad man skulle kunna kalla för en filmens verktygslåda. Hur gör man en inledning? Och på vilka olika sätt kan en dialogscen se ut? Ett kapitel där man bland annat använder Mai Zetterlings "Älskande par" som exempel.

Bakom serien står filmaren Mark Cousins, som en del kanske minns från filmen "Stockholm, my love", som han gjorde för några år sedan med Neneh Cherry i huvudrollen. Men mest känd är han väl från sin filmhistoriska tv-serie "The Story of Film".

– Jämfört med när jag sammanfattade filmens utveckling i "The Story of Film", så var "Women make film" mer av ett detektivarbete. Serien använder sig av många exempel ur verk som glömts bort i historieskrivningen, säger Mark Cousins.

Bland filmexemplen finns det förstås även kända filmer och regissörer, men fokuset är genom hela serien på berättandet och bilderna. Filmklipp från nästan 200 kvinnliga regissörers verk ges som exempel i de 40 kapitel som "Women make film" består av. Om närbilder, arbete på film eller musikal- och sexscener.

Men är det då inte problematiskt att det är en manlig regissör som ska välja ut och lyfta fram alla dessa kvinnor som, ofta orättvist, inte blivit ihågkomna i filmhistorien?

– Jag väntade i flera år på att någon annan skulle ta sig an det här, gärna en kvinna, men till sist kunde jag inte hålla mig längre. Mitt huvud höll på att sprängas av hur passionerat jag kände för de här filmskaparna. Men jag tror att det finns plats för många röster och att min serie kan vara en del av en förändring inom filmindustrin.

Men det här projektet är bara ett av många som Cousins sysselsatt sig med på sistone. Han har faktiskt precis, i karantän, gjort en roadmovie-dokumentär om producenten Jeremy Thomas, som bland annat producerade "Den siste kejsaren".

Han håller också på med att försöka göra sin senast bok "The Story of Looking", till en film om den visuella kulturens roll i vårt samhälle. Och för alla dom som älskade "The Story of Film" – det är en fortsättning på gång!

Där sammanfattar Mark Cousins utvecklingen inom filmen under de tio år. Ytterligare 160 minuter tom nya regissörer, ny teknik, och nya sätt att se film på...

Cousins har ett alldeles särskilt sätt att göra seendet synligt. Vare sig det är han eller Tilda Swinton som är berättare, så finns det något oerhört fängslande med sättet som detaljer i filmerna och filmberättandet lyfts fram. Även i "Women make film" så är det som att man – mitt i det ernorma flödet av bilder som vi lever i – påminner oss om och återupprättar bildens magi, och filmarnas yrkesstolthet och kreativitet.

På samma sätt talar Mark Cousins sig gärna varm om kulturens roll i samhället. Han bor i Edinburgh, där man nu – i vanliga fall – hade varit igång med förberedelserna för stadens filmfestival, och augusti månads andra stora kulturarrangemang. Men i år blir det inget. Men Mark Cousins tror ändå att pandemin kan ha en positiv inverkan på kulturvärlden i ett längre perspektiv.

– Det är som att vi alla suttit i kloster, eller haft en fasta när vi suttit i karantän, säger Cousins. En tid då många av oss omvärderat våra prioriteringar. Och just kulturen är ändå det som kunnat ge många tröst genom den här tiden.