Ny rapport från Amnesty

Spionprogram drabbade marockansk journalist

2:01 min

Ett israeliskt övervakningsföretag används av auktoritära regimer för att spionera på journalister och människorättsaktivister, det hävdar Amnesty i en ny rapport. Organisationen pekar också på nya, sofistikerade metoder som gör det allt lättare att avlyssna telefoner.

Rapporten beskriver vad Amnesty kallar en farlig eskalering inom övervakningssamhället. I fokus står en marockansk journalist, känd för att utreda fall av korruption inom den marockanska regimen.

Under nära ett års tid utsattes hans telefon för en så kallad nätverksinjektion, alltså ett virus som infiltrerar telefonen och ger en utomstående part tillgång till allt som sker, som samtal och internetsökningar.

Tidigare har sådana intrång krävt att måltavlan klickar på en skadlig länk, säger Danna Ingleton, som står bakom Amnestys rapport. Men i och med fallet med den marockanska journalisten står det klart att det inte längre behövs, att sådana intrång kan gå helt under radarn.

Det är det israeliska cybersäkerhetsföretaget NSO group som pekas ut i Amnestys rapport. Företaget, som utvecklar mjukvaror för stater och myndigheter i syfte att bekämpa brottslighet och terrorism, har länge kritiserats för att också ge auktoritära regimer som Marocko och Saudiarabien en möjlighet att spionera på journalister och människorättsförsvarare. På de nya anklagelserna har NSO group svarat att de ska utreda frågan.

Det är tydligt att auktoritära stater har allt mer sofistikerade metoder till sin hjälp för att hota och kartlägga människorättsförsvarare, säger Danna Ingleton, och det menar hon är en extremt farlig eskalering.