Danska regeringen tror på vätgasen

7:01 min
  • Danmark vill storsatsa på vätgas till flyg och andra tunga transporter.
  • Den danska regeringen vill bygga två stora "energiöar" i Nordsjön och Östersjön för hundratals nya vindkraftverk. 
  • Vindkraftselen ska bland annat ska användas för att producera grön vätgas som kan omvandlas till klimatvänligare flygbränsle.
  • Vår klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola har varit i Danmark.

Det här är Ulrik Stridbeck, chef för energi och ekonomi på danska energibolaget, Örstedt, som är ledande på havsbaserad vindkraft. Företaget vill tillsammans med bland andra det danska rederiet Maersk och flygbolaget SAS producera vätgas som i olika former ska kunna användas för transporter på land till havs och i luften.

Steg ett är att bygga en energiö för stora vindkraftverk utanför Bornholm.

Vätgas kan göras av el och vatten med hjälp av elektrolys. Elen används då för att spjälka, eller dela upp vattnet, i dess minsta beståndsdelar – syrgas och vätgas.

I ett första steg kan vätgasen användas direkt i industrin eller som bränsle i tex bilar och lastbilar med bränsleceller. Men vätgas kan också slås ihop med koldioxid och bilda metanol, ett så kallat elektrobränsle som alltså kan användas i fartyg, eller till flygbränsle.

För att uppnå detta andra steg vill företagen bygga en anläggning i Köpenhamn där vätgas ska slås ihop med koldioxid som fångas in från ett antal stora värmeverk och avfallsanläggningar i Köpenhamnsområdet.

Enligt Ulrik Stridbeck skulle produktionen av flygbränsle kunna komma igång redan 2028. En tidtabell som Anna-Karin Jannasch, senior forskare på industriell omställning på Rise, tycker är ambitiös.

Tekniken för att producera vätgas med hjälp av elektrolys är känd sedan länge. Men den är mycket energikrävande och har hittills varit alldeles för dyr för att slå igenom. Nu när mycket vindkraft och även solenergi byggs och läggs till i energisystemet kan läget bli ett annat.

Men det är inte bara elen från vindkraft som blir billigare – även själva elektrolysören som fortfarande är en dyr komponent verkar kunna gå samma väg, säger Anna-Karin Jannasch.

Enligt den danska klimatlagen ska landets koldioxidutsläpp minska med 70 procent till 2030 och sen vara helt klimatneutralt 2050.

Regeringens förslag till utsläppsminskningar på energiområdet, där de nya energiöarna med vindkraft ingår, måste fortfarande godkännas av parlamentet. Men många står helt klart i startblocket för att få vara med på ett nytt danskt vätgasäventyr.

Det danska fackförbundet IDA som organiserar 120 000 ingenjörer delar visionen om att kunna producera flygbränsle av vätgas inom några år, och även miljöorganisationer som Greenpeace som just nu driver kampanj för att stoppa en förlängd dansk oljeutvinning i Nordsjön efter 2045 tycks vara med på tåget.

Projektet är toppen och har stor potential, säger Helene Hagel, energi och klimatpolitisk expert på danska Greenpeace, men det får inte användas som ursäkt för fortsatt oljeutvinning, varnar hon. Hur det ska bli med oljan är just nu en politisk strid som delar Danmark, men vindkraft till havs och vätgas verkar knappt någon vara emot.