Toppmöte

EU riktar kritik mot Kinas säkerhetslagar i Hongkong

1:59 min

EU riktade skarp kritik mot Kina i spänt toppmöte mellan EU:s och Kinas ledare på måndagen. På agendan stod bland annat mänskliga rättigheter och situationen i Hong Kong.

– Vi var tydliga med att Kinas säkerhetslag går emot Hongkongs lagar och internationella avtal, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet, samtidigt som hon varande för negativa konsekvenser i samtalet med Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

Även fallet med svenska medborgaren Gui Minhai togs upp på mötet som beskrevs som uppriktigt.

Från EU:s sida riktar man inte bara kritik när det gäller mänskliga rättigheter och Hongkong. Man tog också upp desinformation i samband med coronautbrottet, och att Kina konkurrerar med osjysta medel på EU:s marknad samtidigt som europeiska bolag inte får tillträde till Kinas marknad.

Det gör att man inte kommer framåt i förhandlingarna om ett investeringsavtal som har pågått i många år. Europeiska rådets ordförande Charles Michel nämnda flera problemområden: EU:s tillträde till Kinas marknad, Kinas statsstöd, offentlig upphandling, reformer av Världshandelsorganisationen WTO.

Men trots kritiken ser EU Kina som en viktig partner för att bevara världsordningen med internationella avtal, regler och organisationer. Särskilt när USA lämnar internationella avtal som Parisavtalet.

Inte minst när det gäller klimat ses Kina som en viktig aktör. Och även där riktade EU viss kritik. Kina måste göra mer än bara komma med löften, Kina måste leverera var klimatbudskapet från EU.