Kriget i Jemen

Sydseparatister och regeringen överens om vapenvila

1:42 min

I Jemen har sydseparatisterna och den internationellt erkända regeringen kommit överens om en vapenvila efter flera månaders strider.

De båda parterna befinner sig just nu i Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att försöka komma överens om ett fredsavtal.

I augusti förra året vände den lokala sydregeringen i Jemen sina vapen mot regeringsstyrkorna. Stödda av Förenade Arabemiraten tog de med våld över den provisoriska huvudstaden Aden och tvingade både regering och regeringsstyrkor ut ur staden.

Bakgrunden var dels strävan om ett fritt Sydjemen men också en kraftig besvikelse över hur man anser att regeringen misslyckats med att förse sydjemeniterna med basservice som sjukvård, rent vatten, avlopp, elektricitet och utbildning.

Plötsligt fanns där en ny front i Jemenkriget, de forna allierade mot Houthirebellerna slogs mot varandra.

Men Saudiarabien, som backar den erkända regeringen, lyckades medla fram ett fredsavtal som gjorde att regeringen kunde återvända till Aden och parterna istället stred tillsammans mot Houthirebellerna.

Men i april blossade striderna åter upp när sydseparatisterna förklarade självstyre över delar av södra Jemen och sedan dess har de civilas situation blivit allt mer utsatt, samtidigt som en fredslösning blivit allt mer avlägsen.

Men nu har en vapenvila trätt i kraft, sydseparatister och regeringsrepresentanter ska diskutera en hållbar fredslösning.

Regeringskällor säger till Ekot att målet är att återgå till det tidigare fredsavtalet som bland annat innebar en delad regeringsmakt mellan den FN-stödda regeringen och sydseparatister.