Malawi

Oppositionen hoppas på seger i historiskt omval

2:10 min

Efter den historiska domen i Malawi i våras där president Peter Mutharika fråntogs sin valseger på grund av fusk, går nu landet till omval i dag. Ett presidentval som oppositionen ser ut att vinna stort.

– Folk vill ha förändring, de kräver förändring, och de har förstått att det är vi som står för förändringen, säger oppositionens presidentkandidat, den före detta frikyrkopastorn Lazarus Chakwera segervisst till AFP på sin breda amerikanska dialekt.

Inför valet i dag pekar alla opinionssiffror på att han går mot en storseger i Malawi. Enligt Lazarus Chakwera kommer också dagens val, till skillnad mot det i maj i fjol, att bli fritt och rättvist.

Det senaste året har varit både dramatiskt och historiskt i det lilla landet i södra Afrika. President Peter Mutharika vann en andra mandatperiod med mycket liten marginal i maj i fjol. Snart kom anklagelserna om fusk och civilsamhället organiserade stora folkliga protester, och i februari kom den historiska domen där valresultatet ogiltigförklarades.

Sen dess har en rasande president Mutharika försökt hålla sig kvar vid makten: regeringspartiet har försökt muta domstolen, presidenten har överklagat domen och försökt tvångspensionera chefsdomaren.

Men Malawis rättsväsende har visat integritet och i förra veckan demonstrerade landets domare - klädda i kaftan, krage och vit peruk - mot de politiska påtryckningarna.

Att en domstol fråntar en afrikansk president en valseger har tidigare bara hänt i Kenya 2017. Då slutade omvalet med att presidenten satt kvar, så vinner Lazarus Chakwea i Malawi i dag blir det första gången i Afrika söder om Sahara som makten skiftar händer till följd av en domstolsprocess.

– De malawiska domstolarnas agerande har verkligen höjt ribban för afrikanska val, konstaterar Lazarus Chakwera inför dagens val.