RECENSION – FILM

Filmen om Marie Curie närmast antifeministisk

2:33 min

Filmen om Marie Curie berättar om den tvåfaldiga Nobelprisvinnarens liv och verk men fastnar i en ytlig historia som inte lyckas beskriva varken de vetenskapliga bedrifterna eller människan bakom dem.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Marie Curie: Pionjär, geni, rebell
Originaltitel: Radioactive
Regi: Marjane Satrapi
Manus: Jack Thorne, baserad på boken "Radioactive: Marie & Pierre Curie, A Tale of Love and Fallout" (2010)av Lauren Redniss
Skådespelare: Rosamund Pike, Sam Riley, Aneurin Barnard m.fl.
Genre: Drama/Biopic
Betyg: 2 av 5

I spåren av #metoo har historier som lyfter fram kvinnliga bragder fått ett tydligt uppsving. De stora filmfestivalerna räknar procent och får skämmas när de inte lyckas skrapa ihop till 50/50-siffror. Men det räcker inte med att huvudpersonen i en film är kvinna för att göra skillnad.

Marie Curie, född Maria Sklodowska i Polen och verksam i Frankrike, studerade radioaktivitet och upptäckte flera nya grundämnen, hon är som gjord för en biografisk film. En biopic. Det här lär vara den femte i raden. Hon var tvåfaldig Nobelpristagare och hade ett spännande privatliv. Eller hade hon det?

Hon gifte sig, fick två barn och när hon blev änka skaffade hon sig en älskare. I filmen lägger regissören stor vikt just vid Marie Curies kärleksliv, framförallt mötet med forskaren Pierre Curie. De badar nakna i motljus och pratar kemi på bryggan. Men Rosamund Pike lyckas inte göra Marie Curie till något annat än ett tvångsmässig nejsägare och förutsägbar bråkmakare.

Och forskning på film är lite som barnafödande, det blir lätt långa transportsträckor. Men att reducera Marie Curies banbrytande upptäckter till skakande av kolvar med mörka substanser och att hon sover med ett radioaktivt grönt självlysande provrör som nalle, är att göra vetenskapen en otjänst. Inte heller de dramatiserade sekvenserna med vad hennes upptäckter i förlängningen ledde till: Hiroshima, provsprängningarna i Nevada och Tjernobyl - leder någon vart.

För vad försöker regissören egentligen säga? Att Marie Curie borde avhållit sig från att forska? Jag tycker att den här filmen förminskar och fördummar Marie Curies betydelse. Och det var väl ändå inte meningen.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sverigesradio.se