Indien

Restriktioner lättas – trots kraftig ökning av smittade

2:04 min

I Indien ökar nu antalet bekräftat smittade av coronaviruset mycket snabbt. Landet hamnar på fjärde plats på listan av de värst drabbade länderna. Värst utsatta är storstäder som Delhi, Bombay och Chennai.

– Jag känner till åtminstone tio, femton, fall inom en radie av 50 meter från mitt hus, säger Ashish Sharma.

En är hans vän som bor i huset mitt emot. Ashish Sharma bor i nordöstra Delhi, i ett medelklassområde. Området räknas inte till huvudstadens värsta. Hans grannar som fått viruset sitter nu i isolering i sina hem. Myndigheterna har satt upp klistermärken på dörrarna till de hus där en smittad bor berättar han.

Ashish Sharma beskriver en känsla av lätt panik i området men han säger samtidigt att människor börjar vänja sig.

I Indien ökar nu antalet nya bekräftade fall med närmare 15 000 per dag. Sammanlagt 440 000 personer har konstaterats smittade och 14 000 har dött i sjukdomen.

Värst drabbade är storstäderna Delhi, Bombay och Chennai men enligt regeringens institut för hållbar utveckling, Niti Aayog, finns viruset nu också på landsbygden i 98 av landets 112 fattigaste distrikt.

Samtidigt som fler smittas tillåts fler och fler verksamheter åter öppna. Det är svårt att förstå, menar Ashish Sharma.

– Människor säger att då när vi inte hade så många fall så infördes en nedstängning. Vi förstod det och tänkte att det är bra men nu när de smittade ökar i tusentals lyfts restriktionerna, säger han.