Coronakrisen

C kräver att nöjesparkerna kompenseras

1:33 min

De nöjesparker som inte kan öppna i sommar måste få ekonomisk kompensation av staten. Det säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, som omedelbart tänker ta upp frågan med finansminister Magdalena Andersson.

– Det här handlar ju om tusentals jobb som nu försvinner, och de flesta av dem säsongsarbetande ungdomar, säger Anders W Jonsson.

Vad konkret tycker du att man bör göra?

– Här handlar det om att jobba med de stöd som redan finns. Omsättningsstödet är ju kanske det som ligger närmast till hands, att fundera på hur man kan förlänga det, så att man kompensera.

Det var i går som inrikesminister Mikael Damberg gav besked om att Sveriges nöjesparker inte får något undantag från förbudet för folksamlingar på över 50 personer. Det betyder att exempelvis Liseberg och Gröna Lund kommer att ha stängt i sommar.

Ett otroligt tufft besked för de här företagen, förklarar Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, som säger att han inte fått någon förhandsinformation om det hela.

– Här handlar det om att regeringen har fattat ett beslut som stänger en hel bransch, och då måste staten kompensera.

Centerpartiet – som ju har ett budgetsamarbete med regeringen – vill i första hand alltså förlänga det nya omställningsstödet, som riktar sig till företag som till följd av coronapandemin har tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april i år, jämfört med samma period 2019.