Coronaviruset

Norrmän trotsar restriktioner för Sverigeresor – ”Ska bötfällas”

1:46 min

Norska Folkhälsoinstitutet ser allvarligt på rapporterna att många norrmän väljer att åka till sina stugor i Sverige, trots de reserestriktioner som finns.
– Norska medborgare som varit i Sverige ska sitta i karantän. Bryter man mot det riskerar man böter, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska folkhälsoinstitutet.

– De bryter smittskyddslagen och de regleringar som finns där och det finns en skyldighet för varje person att följa lagen. Om man tas för att inte gå i karantän så riskerar man böter på 15 000 norska kronor. Det finns exempel på att det hänt, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska folkhälsoinstitutet.

Rapporterna om norrmän som trotsar de norska reserestriktionerna kommer från både turistorganisationer och köpmannaföreningar i Västsverige.

På grund av smittläget ska norrmän som varit i Sverige sitta i karantän i tio dagar men det bygger på varje persons eget ansvar. Norska folkhälsoinstitutet följer utvecklingen noga.

– Det kommer fortfarande vara mycket information vid gränserna och vi kommer vara tydliga med att de gör det här mot myndighetens råd och så får man hoppas att folk följer detta säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska folkhälsoinstitutet.

De norska reserestriktionerna uppdateras varannan vecka och i slutet av veckan väntas nya besked. Beslut som fattas av norska regeringen.

– Vi ska ha möte med de nordiska länderna imorgon och vi får nya siffror på torsdag, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska folkhälsoinstitutet.