Marknaden för begagnade mobiltelefoner går framåt i Sverige

2:01 min

Allt fler företag köper, renoverar och säljer sedan mobilerna online. Sverigemarknaden växer snabbast för företaget Swappie.

Det finns i dag flera företag som säljer renoverade telefoner i Sverige. Ett av dem är finska Swappie som nyligen har öppnat i ett flertal länder och som förra året omsatte 320 miljoner kronor.

Det är en fyrdubbling jämfört med 2018 och inför framtiden är förhoppningarna höga, menar Fanny Nyman som är chef för Sverigemarknaden på Swappie.

– Det är ganska få i dag som i slutändan är beredda att betala över 10 000 kronor för en ny Iphone och samtidigt köper vi en ny Iphone vartannat år visar statistiken. Så det börjar bli en ohållbar konsumenttrend och det är där företag som vi kommer in, säger hon.

Enligt Fanny Nyman är Sverige den marknad där de vuxit snabbast och det beror delvis på att de ser ett annat konsumentbeteende här.

– Det känns som att folk verkligen känner att det ligger i tiden att köpa begagnat och det finns en helt annan tendens att se sig om efter alternativ som är miljömässigt hållbara, säger hon.

Ett annat företag som säljer renoverade mobiler är svenska Refurbly som började sälja sina telefoner online förra året och som nu räknar med att öka omsättningen från 10 miljoner kronor 2019 till 30 miljoner i år. Det säger vd:n David Lundgren Fetah som också pekar på att marknaden för reparationer av telefoner har mognat de senaste åren.

– Sedan dess har marknaden för reservdelar blivit jättebra, så det är betydligt lättare i dag att erbjuda en bra renoverad telefon med bra delar, säger han.

Gunilla Dahl som har köpt sig en begagnad mobil tycker att det är bra att begagnatmarknaden för telefoner ser ut att växa.

– Ur miljösynpunkt tycker jag att det är en fördel att ta hand om det som finns istället för att det ska tillverkas nytt och allting bara kasseras eller slängs på sophögen, säger hon.