Flera olyckor på kort tid

Regeringen öppnar för körkort för vattenskotrar

1:59 min

Flera olyckor med vattenskotrar under helgen gör att kommuner nu vill skärpa regelverket och införa körkort och lokala förbud. Men frågan ägs av regeringen.

– I första hand skulle vi behöva ett körkort för vattenskoter och i väntan på det ett lokalt förbud här vid Hornsbergs strand, säger Rasmus Jonlund är ordförande för Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Det var här i den smala Karlbergskanalen i Stockholm, där kajaker glider stilla fram, som två män på vattenskoter skadades när de krockade med ett träd under midsommarhelgen.

Liknande olyckor har skett på flera ställen runt landets kuster den senaste veckan.

I Östhammar skadades tre kvinnor, varav en allvarligt när två vattenskotrar kolliderade. I Karlstad skedde också tillbud.

Men många kommuner känner sig bakbundna när det att stävja vattenskotrarnas framfart. Det beror på EU-regler som anses oklara och att frågan om lokala förbud ligger hos länsstyrelserna. Och det krävs inget körkort att framföra vattenskoter, bara, att man fyllt 15 år. Och detta fast farterna kan bli rejält höga,

– De kan komma upp i 130 kilometer i timmen men reglerna är anpassade efter moped, säger Daniel Helldén som är trafikborgarråd i Stockholm.

Stockholm stad vill nu öka pressen på regeringen att införa förarbevis och höja åldersgränsen till 18 år, ett krav man framfört tidigare, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger att ansvaret i första hand ligger hos de som kör vattenskotrarna och deras föräldrar om de är unga. Men han är öppen för ett körkort.

– Jag är beredd att driva frågan och införa ett förarbevis, säger Tomas Eneroth.