Regeringen tillfrågas

Nationalmuseum vill återlämna misstänkt stulen tavla

1:55 min

Det här sker inte ofta men nu har Nationalmuseum bett regeringen att återlämna ett konstverk ur museets egen samling.

Det handlar om målningen Kristi begråtande av konstnären Lucas Cranach d.ä., hans skola och ska lämnas tillbaka på begäran från det polska kulturministeriet i Warszawa.

- Det här är väldigt ovanligt skulle jag säga. Det hör verkligen inte till det vanliga och när man förvärvar konst idag är man väldigt försiktig. Man undersöker väldigt noggrant provenienserna, alltså ursprunget, säger Magnus Olausson som är chef för museisamlingar på Nationalmuseum i Stockholm.

Han berättar att målningen av Lucas Cranach ska återlämnas till museet Muzeum Naradowe we Wroclawiu i Polen eftersom det polska kulturministeriet med stor säkerhet kunnat fastställa att tavlan Kristi begråtande på Nationalmuseum är identisk med den som stulits från ett museum i Polen.

Tavlan Kristi begråtande tros ha stulits i samband med att sovjetryska trupper lämnade Kamenz i Polen 1946, som hade varit ett ockuperat område. Efter det vet ingen vart tavlan försvann och den dök inte upp igen förrän på en aktion väster om Stockholm.

- Den förvärvades vid en vanlig stadsauktion i Mariefred 1970, köptes in för 4000 kronor och den kom från en samling, dödsbo efter direktören Sigfrid Häggberg. Han är ju ganska legendarisk som en av de så kallade Warszawasvenskarna. Exakt hur den hamnade hos honom, det vet vi inte, mer än att en person lämnade den i hans förvar som sen aldrig dök upp, säger Magnus Olausson.

Just nu prövar regeringen fallet men när och om tavlan kommer att lämnas tillbaka till Polen vågar Magnus Olausson inte säga.

- Vi hoppas väl att det inte ska dröja allt för länge därför att regeringen har alla möjligheter att följa en moral och etikkoderna. Det är ju som en ”matter of honor” att återlämna den här målningen till Polen.