
Pandemin slår hårt mot de med svår psykisk ohälsa
Hälften av de som lider av svåra psykossjukdomar och depression påverkas starkt av pandemin. De avstår sociala aktiviteter, blir mer ensamma och missar nödvändiga läkarbesök, enligt en undersökning som RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, gjort i deras lokala föreningar runtom i landet.
Enligt Barbro Ronsten, ordförande för Riksförbundet för social och mental hälsa, så visar deras undersökning hos deras 104 lokala föreningar att hälften av medlemmarna med svår psykiska ohälsa upplever stor ensamhet och har svårt att upprätthålla sociala kontakter under pandemin.
– De känner stor ensamhet och som ensam kan man få mer suicidala tankar, de tänker på döden. De behöver ofta också läkarvård och tillgång till sin medicin och det händer att de inte vågar gå och träffa sin läkare, säger Barbro Ronsten.
RSMH:s medlemmar lider av svåra psykossjukdomar eller depressioner och har det därför svårt med egen sysselsättning och får ofta hjälp med daglig verksamhet, aktivitetsersättning och boendestöd i vardagen.
De är en medlemsdriven organisation där medlemmarna ofta har egen erfarenhet av psykisk ohälsa.
Deras undersökning visar att, trots svårigheterna för de med psykisk ohälsa under pandemin, så upprätthåller 70 procent av deras lokala föreningar sin verksamhet utomhus och använder telefonen som ett viktigt instrument för att upprätthålla kontakten.
– Många av våra lokala föreningar har en god verksamhet, 70 procent av dem, men med ett halverat antal besökare. 70 procent har också god kontakt med sina medlemmar, många har inte dator och mejl, så man ringer eller sms:ar, så telefonen används i högre utsträckning än vad vi hade tankar om.
Behöver du någon att prata med? Hit kan du vända dig
112 - Akutnummer
Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.
1177 - Vårdguiden
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Där finns också tips om chattar och jourtelefoner för dig som mår psykiskt dåligt.
Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten.
Hjälplinjen
Telefon: 0771-22 00 60
Jourhavande medmänniska
Telefon: 08-702 16 80
Jourhavande präst
Kopplas via telefonnummer 112 alla dagar kl 21-06
SPES
SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. Telefon: 020-18 18 00
Mind - självmordslinjen
Öppet dygnet runt. Telefon: 90101
Föräldratelefonen: 020-85 20 00
Äldretelefonen: 020-22 22 33
Webb: mind.se