
Hyperinflation i Zimbabwe spär på coronakrisen
Tillsammans med svår torka och matbrist har nedstängningen av samhället på grund av corona gjort det svårt att köpa mat för att överleva. Situationen förvärras nu av enorm inflation och ekonomisk kris.
– Den zimbabwiska dollarn blir allt mer värdelös, säger Keith Moyo, pastor i staden Bulawayo.
– I dag går du och lägger dig med en viss växelkurs och imorgon säger de i affären att du bara får hälften så mycket för pengarna.
Inflationen närmar sig nu 800 procent och regeringen har beslutat att ge 50 procent högre lön till statligt anställda, utbetalat i den lokala zimbabwiska dollarn. Utöver det tilldelas ett bidrag varje månad på 75 amerikanska dollar. Pensionärer får 50 amerikanska dollar. Detta gäller alltså inte den informella och privata jobbsektorn i landet, varifrån de flesta människor försörjer sig.
Åtgärden kritiseras av landets egen centralbank som säger att staten inte har tillräckligt med pengar. Att återigen införa den amerikanska dollarn, som förbjöds som valuta förra året, underminerar också försöket att återinföra den zimbabwiska dollarn som för tio år sedan i stort sätt var helt värdelös.
År 2008 trycktes hundra miljarder dollarsedlar som knappt gick att köpa en konservburk för i de tomma matbutikerna.
Efter att president Robert Mugabe avsattes 2017 och president Emmerson Mnangagwa tagit över, har det ekonomiska läget inte förbättrats. Landet som en gång sågs som Afrikas brödkorg är i dag beroende av att importera säd och mat, vilket försvårats under coronapandemin. FN räknar med att hälften av befolkningen kommer behöva mathjälp i år.
– Det finns en uppgivenhet bland människorna här i landet, som jag själv känner. Det enda viktiga är att från dag till dag försöka få ihop mat till familjen, säger pastorn Keith Moyo, som också är tvåbarnspappa och nu extrajobbar som elektriker.
– Så länge jag kan ge min familj mat, bryr jag mig inte om något annat. Det är nästan som att jag har gett upp, jag kan inte förändra situationen, säger han.