Israel–Palestina-frågan

Israelisk politiker: Annektering av Västbanken ett övergrepp

1:47 min

Oron ökar i världen inför Israels planerade annektering av delar av Västbanken, en process som fått ett slags grönt ljus i Trumps fredsplan och som väntas inledas om en vecka. Men det finns motståndare också i Israel.

– Vi vänder oss till världssamfundet, till alla som har makt och bryr sig om regionen för att förhindra denna annektering, detta diplomatiska och politiska övergrepp, säger den israeliske politikern Avraham Burg.

Han publicerar i dag ett upprop mot annektering som han lyckats få över 1000 europeiska parlamentariker, bland dem 51 svenskar, att skriva under.

Avraham Burg är en känd israelisk politiker med rötter i arbetarpartiet. Tidigare talman i parlamentet Knesset och ordförande för Jewish Agency - som bistår judar från hela världen att emigrera till Israel. Nu har han lämnat arbetarpartiet och blivit fredsaktivist och han säger att Israel-Palestinafrågan är för stor för att axlas av lokala aktivister.

– Det är en global fråga och Europa har ett ansvar för de postkoloniala gränser och attityder som fått fritt spelrum i Israel medan EU tittat åt ett annat håll, säger han.

Avraham Burg hör till de israeler som anser att 53 års ockupation av Västbanken har skadat Israel.

– En annektering är fel, inte bara för att det strider mot internationell rätt och moral, utan för att Israel inte kan kalla sig Mellanösterns enda demokrati så länge man förnekar palestinier som lever under ockupation på Västbanken mänskliga och demokratiska rättigheter, säger Avraham Burg.