Demens-boende

Personal på ett demens-boende i Leksand gråter av rädsla för corona

1:47 min
  • Leksands kommun kan få betala 30 000 kronor som straff om de inte förbättrar arbetsmiljön på ett av sina demens-boenden.
  • När Arbetsmiljöverket undersökte boendet kom de fram att personal har hjärtklappning och ångest för att de är rädda att smittas av corona-viruset på jobbet.
  • Facket berättade också att flera i personalen gråtit och känner att de inte vågar säga att de är sjuka.

Ett boende för demenssjuka i Leksand får allvarlig kritik. För personal där mår dåligt och känner sig stressade nu i corona-tider.

– Ja, vissa i vårdpersonalen är så oroliga att de gråter. Andra har sagt att hjärtat slår för fort och att de har svårt att sova.

Vad beror den här oron på?
– Oron beror på att de är rädda för att bli smittade av corona-virus. Vissa i personalen har också sagt till facket att de inte vågar berätta för sina chefer när de blir sjuka. För de känner sig pressade att fortsätta jobba.

Finns det bevis för det här?
– Det är myndigheten Arbetsmiljöverket som har undersökt hur det är att jobba på det här demens-boendet i Leksand i Dalarna. Och Arbetsmiljöverket kom alltså fram till att personalen verkar ha det dåligt.

Vilka är det som bor där?
– Det är personer som har fått demenssjukdomar, som man kan bli glömsk och virrig av.

Hur påverkas de nu i coronatider?
– Det står inget om det i just den här rapporten. För Arbetsmiljöverkets uppdrag är bara att undersöka hur personalen har det.

Så vad händer nu?
– Jo, Arbetsmiljöverket kräver att Leksands kommun gör en egen utredning och försöker lösa problemen. Annars hotar de med ett straff.

Och vad är det för straff?
– Om vårdpersonalen inte får det bättre på jobbet, så kan Leksands kommun tvingas att betala 30 000 kronor till Arbetsmiljöverket.