Ekonomi

Brist på el i södra Sverige – priserna skjuter i höjden

2:00 min

Elpriserna i södra Sverige stiger på grund av problem med elförsörjningen.

– Man subventionerar in icke planerbar kraftproduktion, alltså vindkraft och solkraft. När den finns tillgänglig är det jättebra, men det uppstår ju perioder när det inte blåser och när solen inte skiner och där måste man ju ha någonting i reserv. Det är väl det som man lite har ignorerat, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsexpert på branschorganisationen Energiföretagen.

Södra Sverige har helt enkelt en större efterfrågan på el än vad tillgången är.

För att snabbt råda bot på problemet har de statligt ägda bolagen Svenska Kraftnät och Vattenfall tecknat ett avtal för att kunna återöppna kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, rapporterade Dagens Industri tidigare idag.
Igår kom dessutom nyheten om att oljekraftverket i Karlshamn öppnar.

Södra Sveriges elförsörjning kommer till stor del från vindkraftverk. Elpriserna har fram till nu varit rekordlåga tack vare att tillgången på vind har varit stor. Men nu råder det brist i hela norra Europa.

– Det som har hänt är att låga elpriser tack vare god tillgång på vattenkraft, och även en ganska blåsig period i vintras så har priserna kommit ner på rekordlåga nivåer. Och det gör att en del av produktionskapaciteten helt enkelt inte är lönsam, säger Thorstensson.

El från norra Sverige transporteras ner till södra Sverige. Det uppdraget har statligt ägda Svenska Kraftnät. Men, för att kunna överföra den mängd som behövs och dessutom hålla elen stabil krävs stödtjänster på vägen. Det kan till exempel vara kärnkraftverk, men också andra former av kraftverk.

Eftersom det har funnits tillräckligt mycket el under vintern och våren har flera av de stödtjänster i södra Sverige, som behövs för att transportera elen från norra Sverige, tvingats stänga. Det borde ha varit en varningssignal, säger Magnus Thorstensson.

– Då finns ju ingen av de här planerbara produktionsenheterna kvar i systemet. Det vi ser är att den här trenden har varit rätt tydlig under ett par år och att man därför borde ha planerat bättre för att en sådan situation skulle kunna uppstå.