Lars-Jonas Johansson vill skjuta upp Sametingsvalet på grund av Corona

2:01 min

Nästa vår är det Sametingsval. Nu föreslår Lars-Jonas Johansson, politiskt vilde i Sametinget, att styrelsen begär att regeringen skjuter upp Sametingsvalet.

- Jag skulle vilja att Sametingets styrelse begär att få en förlängd mandatperiod så att den förlängs till hösten 2022 och vi har val i maj 2022 istället för att vi har det 2021, på grund utav Corona som nu härjar, säger Lars-Jonas Johansson, ledamot i Sametinget.

I våras ställdes Sametingets plenum in och novemberplenumet kommer hållas digitalt, enligt Per-Olof Nutti, styrelseordförande. Det är inte samma sak som att träffas fysiskt, anser Lars-Jonas Johansson som också pekar på osäkerheten kring hur reglerna om folksamlingarna kommer att se ut nästa år.

Du är politiskt vilde, har ditt förslag något att göra med att du ska bilda ett nytt parti och samla röster?

- Naturligtvis är det också en tanke som finns, men det är inte bara det. Jag ser att det samepolitiska läget inte är så stabilt just nu på grund utav corona. Det finns inga partier som kan ha några större möten, som kan diskutera sinsemellan. Jag har svårt att se hur man ska genomföra politiska debatter till våren om det kommer en ny våg av corona till exempel och att de är restriktionerna fortsätter.

Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti är enig med Lars-Jonas Johansson i den här frågan.

- Om det fortsätter som idag så ser vi själva på problemen det medfört. Du får inte längre samla många människor. Att träffa människor är också begränsat. På det sättet blir det ingen effektiv valkampanj.

Nutti berättar att han under veckans överläggningar rörande hur de ska genomföra digitala möten informerat de övriga partierna om Johanssons förslag, men ännu inte fått några reaktioner.

- Det här måste nog grundligt tänkas över av partierna och om vi hittar en enhetlig vilja och syn och lyfter den till regeringen ser jag inga hinder att det görs.

Det samiska parlamentariska rådet har tidigare tillsatt en grupp som jobbar för en gemensam valdag för Sametingen i Sápmi. Att förlänga nuvarande mandatperiod skulle innebära att Sametinget i Sverige kommer närmare en gemensam valdag, förklarar Per Olof Nutti.

- Det är ingen främmande tanke eller ett främmande förslag, säger Nutti om Johanssons förslag.

- För att få ett bra och rättvist valdeltagande så tror jag att det också är viktigt att man har rätt förutsättningar för att genomföra kommande Sametingsval. Jag ser inte att man har det nu när coronan har drabbat vårt land på det sätt som det gjort, säger Lars-Jonas Johansson.

Enligt Sametingslagen ska val till Sametinget hållas vart fjärde år den tredje söndagen i maj. En ändring av lagen kräver ett riksdagsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio