Värmevåg drar in

Många äldreboenden saknar beredskap för sommarhettan

1:57 min

Var femte kommun i Sverige har ingen beredskapsplan för höga temperaturer på sina service- och omvårdnadsboenden för äldre.

Samtidigt slår coronasmittan redan hårt mot de boende.

 – Det är klart vi hade hoppats på att fler hade planer. Nu får vi hoppas att de är förberedda ändå, säger Irene Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Planerna behövs bland annat när äldreboenden bemannar upp med semestervikarier under sommaren.

– De ska inte behöva ta för många egna initiativ. Det ska finnas information på plats så att de får ett mandat i ryggen. Så planerna är jätteviktiga.

Det säger Christofer Åström, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Sommaren 2018 blev en väckarklocka inom äldrevården. Över 600 personer dog till följd av värmeböljan, enligt hans beräkningar. Dödsfall som till viss del hade kunnat undvikas med bättre förberedelser. Men det är inte alla kommuner som tagit till sig av lärdomarna.

En femtedel av kommunerna har fortfarande inte någon plan för hur man ska hantera höga temperaturer på service- och omvårdnadsboenden för äldre.

Hur många kommuner som uppdaterat sina planer för att ta hänsyn till risken för spridning av covid-19 har Socialstyrelsen inga uppgifter om.

– Det vet vi inte riktigt. Uppgifterna samlades in innan pandemin. Men mycket i planerna har man nytta av även nu, säger Irene Nilsson Carlsson.

Västerås kommun har en corona-anpassad plan för höga temperaturer på äldreboenden klar sen ungefär en månad tillbaka.

Där ingår åtgärder som solfilm på fönster i söderläge, svala kläder och kylvästar för personalen och riktlinjer om att använda luftkonditionering istället för fläkt där det finns smittade boende.

– Det är egentligen inte så mycket nytt. För oss var det viktigt att ha en plan tidigt eftersom vi visste att detta kan komma, säger Tobias Åsell, direktör för äldre- och omsorgsförvaltningen i Västerås.