
Bokhandelsdöden: På tio år har var fjärde butik försvunnit
Bokhandelsdöden breder ut sig över Sverige. På tio år har nästan 90 bokhandlare stängt igen sina butiker och många fler kämpar för att få finnas kvar, visar siffror från branschen.
Åkerbloms bokhandel i Umeå är en av landets äldsta och där har mycket hänt sen Mats Gyllengahm tog över verksamheten 1988.
– Då var vi 28 heltider, idag så är vi fem heltider. Där har vi en direkt skillnad. Kontoret har blivit ett hundrum och det är ju synnerligen lyxigt, säger Mats Gyllengahm.
Åkerbloms bokhandel har stått på samma plats i Umeå sedan öppnandet 1843. Mats Gyllengahms familj har jobbat med bokhandeln i tre generationer, men med digitalisering, ljudböcker och nätbokhandel har det blivit svårare att driva bokhandel i Sverige.
För tio år sedan fanns det 326 allmänbokhandlare i landet nu finns det bara 238 kvar. Det är alltså en minskning med över en fjärdedel, visar statistik från bokhandelsekonomen Leif Olsson.
Men siffrorna såg tvärtom väldigt bra ut i början av 2000-talet, när momsen på böcker slopades, berättar Leif Olsson.
– Det förorsakade ett enormt intresse att starta bokhandel. Så en trend som funnits sen 70-talet att bokhandlarna bara blev färre och färre vände plötsligt. Men i själva verket var det inte så bra egentligen eftersom det gynnade konkurrenterna ännu mer. Det var näthandeln som gick segrande ur det, säger Leif Olsson.
Mats Gyllengahm på Åkerbloms bokhandel menar att det finns något som går förlorat om den fysiska bokhandeln skulle försvinna.
– Det gör mig ledsen och bekymrad. Utan bokhandeln försvinner en plats där man kan få hjälp med grunden till att både läsa, förstå och uttrycka sig. Det är betydligt viktigare än man kanske tror, när det kommer till vår förmåga att delta i samhället, säger Mats Gyllengahm.