Gällivare

Smittskyddsläkaren går emot LKAB: Gruvan kan ha orsakat smittan

1:59 min

Gruvföretaget LKAB, vände sig i emot att det skulle ha varit när de behövde reparera i gruvan i Gällivare i mitten av maj, som skulle ha orsakat klusterspridningen. Men enligt region Norrbottens smittskyddsläkare, Anders Nystedt, så är det högst troligt att smittan bland personalen startade då 800 extrapersonal kom för att hjälpa till i gruvan.

– Jag såg en notis i tidningen att LKAB inte riktigt fick ihop det. Vi hade möte i måndags men jag var kanske inte tillräckligt tydlig. Mycket talar för att det här utbrottet började pyra igång när vi fick in 800 utomstående, säger Anders Nystedt under region Norrbottens presskonferens.

Enligt Anders Nystedt är tidsaspekten mellan reparationen i gruvan i mitten av maj då 800 influgen extrapersonal arbetade i gruvan, och när smittan uppdagades i slutet av juni, inte ett argument för att inkubationstiden är för lång och inte kan ha orsakat smittan, något som LKAB hävdat i bland annat i tidningen Norrländska socialdemokraten, NSD. Anders Nystedt säger att smitta sker successivt och att fler och fler personer kan smittas eftersom, och att då är mitten av maj inte lång tid. Han lyfter även att influgen personal varit ute i samhället i större utsträckning.

– Det var väldigt fullt på restauranger, pubar, affärer. Det var väldigt knöigt överallt, säger han.

Däremot vill Anders Nystedt tona ned att det skulle vara en konflikt mellan honom och LKAB.

– Jag har sett en del medier som vill göra gällande att det är någon slags konflikt mellan mig och LKAB. Men det stämmer verkligen inte. Vi har ett väldigt bra samarbete och sågs i måndags. Jag tycker bolaget sköter det här väldigt bra. Men sen, det kan ju finnas hur bra regler och riktlinjer som helst, men som inte spelar någon roll om man inte sköter dem.