Många får vänta länge på att göra körkortsprov

2:16 min

De som vill ta körkort får vänta länge för att göra kunskapsprovet i sommar. Det säger Trafikverket.

Man gör två prov när man ska ta körkort. Först gör man ett kunskapsprov, där man svarar på frågor. Det brukar också kallas teoriprov. Sedan gör man ett körprov, där man visar att man kan köra bil.

Många brukar ta körkort på sommaren. Men nu får man vänta mycket längre än vanligt på att göra kunskapsprovet. Många får vänta längre än två månader, rapporterar nyhetsbyrån TT.

På grund av coronapandemin får färre personer göra kunskapsprovet samtidigt. Det är för att de inte ska vara för nära varandra i provsalen. På Trafikverkets provplats i Stockholm kan bara 250 personer göra provet varje dag nu. Det brukar vara 500 personer i vanliga fall.

Evelina gjorde kunskapsprovet i Stockholm den här veckan. Hon skulle egentligen göra det i mars, men då blev det inställt, berättar hon för Ekot.

Hur länge har du fått vänta?

– Sedan februari. För mitt blev inställt i mars när jag skulle göra det, på grund av corona då, säger Evelina.

Kristina Hagberg jobbar på Trafikverket som har hand om körkortsproven. Hon uppmanar alla att förbereda sig mycket. Om man måste göra om provet så får man vänta ännu längre på att få en tid. De som gör provet för första gången går före i kön. Det säger hon till Ekot.

– Det är viktigt verkligen att man bokar prov i tid. Och sen också att man lägger upp sin utbildning så att man är klar vid provtillfället. Så att man inte behöver göra omprov. För då får man vänta ännu längre på det, säger Kristina Hagberg.