Polisvåld

Amnesty: Minoriteter extra utsatta under pandemin

2:17 min

Poliser i länder som varit nedstängda under coronapandemin har brutit mot de mänskliga rättigheterna när de försökt upprätthålla restriktionerna, visar en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International. Till exempel har etniska minoriteter fått utså diskriminerande behandling i oproportionell utsträckning vid polisingripanden, enligt organisationen.

– Att vissa länder brister när det kommer till mänskliga rättigheter var tidigare känt, men i och med coronapandemin har dessa problem ytterligare förstärkts då poliser fått ökade befogenheter för att stoppa smittspridningen, säger Marco Perolini utredare för Västeuropa på Amnesty International.

Granskningen har tittat på hur polisen agerat i 12 europeiska länder under coronapandemin och visar att personer som tillhör etniska minoriteter löper större risk att få ett rasistisk bemötande från polisen. Det kan handla om obefogade id-kontroller, böter eller våld, enligt Amnesty.

Ett exempel är Seine-Saint-Denis utanför Paris, ett av Frankrikes fattigaste områden med många migranter av afrikanskt ursprung. Här har antalet böter för att ha brutit mot utegångsförbudet varit tre gånger högre än i resten av landet under pandemin, visar rapporten..

Amnesty International har också verifierat 34 videoklipp från europeiska länder som visar hur polis använt mer våld än vad organisationen anser har varit nödvändigt vid ingripandet.

Marco Perolini vill att fler europeiska ledare tar frågan om rasism och diskriminering på allvar.

-Vi vill att de inser att strukturell rasism också finns i europa. Tyvärr är det alltför många europeiska ledare som är i förnekelsestadiet och som inte tror att detta existerar i deras samhällen.