Sommarjobb

Många sommarjobb i besöksnäringen fortsatt hotade

1:43 min

Majoriteten av sommarjobben inom besöksnäringen där bland annat hotell, restauranger och nöjesparker kommer inte bli av i år, det meddelar besöksnäringens branschorganisation Visita.

Branschen är beroende av folksamlingar och resor och vanliga fall anställs ungefär 25 000 sommarjobbare. I år räknar branschen med som mest med 10 000 jobb, menar Jonas Siljhammar är vd på Visita besöksnäringens branschorganisation.

– Nu kan vi konstatera, speciellt efter beskedet med stängningen av nöjesparkerna, att merparten av jobben inte kommer att bli av. I dagsläget är det som mest 5 000 till 10 000 som kan bli av och det är absolut max, säger Jonas Siljhammar.

Enligt arbetsförmedlingens statistik över annonserade sommarjobb så har antalet annonser minskat rejält. Samtidigt är de faktiska siffrorna i sig är osäkra då det inte går att veta hur många som faktiskt resulterat i en tillsatt tjänst. Många av annonserna låg dessutom ute innan pandemin hunnit till Sverige.

I Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i stort tror man att trenden överlag kommer att vända i mars nästa år. Jonas Siljhammar har redan ögonen på vinter säsongen och menar att även de jobben ligger i farozonen.

– Jag kan bara vara tydlig med att de stödåtgärder som finns, framförallt det  omställningsstödet som nu gällde i mars och april måste förlängas. Det här är i stora delar en näring som har indirekt näringsförbud, säger han.

– Då måste man stötta de företagen som normalt sätt är oerhört livskraftiga så att de kan finnas kvar imorgon, säger han.