Ödesdag för tyska Lufthansa

1:55 min

Idag beslutas det om framtiden för Europas största flygbolag - Lufthansa.
Vid en extrastämma ska aktieägarna rösta om ett statligt räddningspaket på motsvarande 95 miljarder kronor (nio miljarder euro). Men bolagets största ägare har hotat med att rösta nej till stödet.

Lufthansa uppges förlora över tio miljoner kronor i timmen nu under coronakrisen - precis som sina konkurrenter har det tyska flygbolaget drabbats hårt. Den tyska staten har alltså sagt sig vara beredd att gå in med ett nödlån på motsvarande 95 miljarder kronor - mot att staten blir största ägare med 20 procent.

Men det är inte säkert att Lufthansas ägare idag går med på stödpaketet.
Det är pengar som bolaget behöver på kort sikt, men på lång sikt kan det bli svårt med så höga skulder, säger Michael Immen som är tevebolaget ARD:s flygbolagsexpert.

– Kortfristigt behöver Lufthansa stödet, men på längre sikt måste man snabbt försöka betala tillbaka lånen.

När beslutet om räddningspaketet tas idag så är det miljardären Heinz Hermann Thiele som står i centrum. Thile som är en av Tysklands rikaste har under coronakrisen köpt upp mer och mer av Lufthansa och är idag största aktieägare med 15 procent.

Eftersom så få har anmält sig att rösta idag så är hans röst avgörande och han har tidigare uppgett att han är emot statlig inblandning i bolaget.

– Det man alltid har läst att Thiele har sagt, är argumentet att staten inte är den bästa företagaren, säger Michael Immen på ARD.

Michael Immen tror ändå att stödpaketet kommer att gå igenom idag och gör det inte det så kommer man att hitta andra sätt att rädda bolaget. Oavsett väntar dramatiska dagar för Lufthansa.