FÖRÄNDRAD MARKNAD

Bokhandelsdöden slår hårdast mot små kommuner

2:01 min

På 1970-talet hade alla 15 kommuner i Västerbottens län bokhandel – nu är det bara två som fortfarande har det.

Över en fjärdedel av alla allmänbokhandlare i Sverige har försvunnit på tio år.

Anrika Burvalls bokhandel i Malå är en butik som fått tänka om.

– Främst har vi leksaker, inredning, pyssel, papper och kontorsmaterial. Och så lite böcker. Vi har en liten härlig och salig blandning kan man säga, säger Erika Falk.

Burvalls bokhandel startade 1938 i Malå och har ända sedan dess sålt böcker och en massa annat.

Även om det fortfarande finns en del böcker i lokalen har butiken sen två år tillbaka bytt namn till Burvalls Leksaker och Inredning. Ägaren Erika Falk.

– Det är inte en så stor förfrågan på böcker. Det är mest böcker för noll till sexåringar då. Mor och farföräldrar som vill handla saker som första boken eller "till ettåringen". Så där ser vi absolut ett behov. Men det är därför det blivit naturligt att vi dragit ner på den delen, säger Erika Falk.

Sedan början av 2000-talet har antalet kommuner med allmänbokhandel minskat från 185 till 135. Alltså har ytterligare 50 kommuner nu blivit utan fysisk bokhandel.

Om vi då tar Västerbottens län som exempel hade alla 15 kommuner minst en bokhandel på 1970-talet. Nu är det bara Umeå och Skellefteå som fortfarande har det.

Särskilt är det kommuner med liten befolkning som förlorar sina bokhandlare, visar statistik från bokhandelsekonom Leif Olsson.

– Så här ser det ut över hela landet. 135 kommuner har ingen bokhandel och det låter väldigt mycket, men det är under 15 procent av befolkningen som bor där. Så skevt är det alltså i Sverige, den stora delen av befolkningen bor i storkommunerna, säger Leif Olsson.

Att så många bokhandlare ändå klarade sig länge på små platser i Västerbotten, beror mycket på ägarnas uppfinningsrikedom.

Den sista upplagan av Norsjös bokhandel hette till exempel "Norsjö Bok och Fiske". Det är precis så man måste tänka som liten butik i liten ort, menar Erika Falk i Malå.

– Vår klädbutik har även ett kafé, där vi köper barnkläder kan du även köpa fiskesaker och blomaffären har även möbelbutik och delikatesser. Det är jätteviktigt på en sådan här liten ort att ha många ben att stå på. Man får trolla lite med knäna, säger Erika Falk i Malå.