Rådgivande omröstning

Ryssland röstar om förändringar i grundlagen

1:24 min

I Ryssland inleds idag en veckas rådgivande röstning om förändringar av landets grundlag. Förändringarna innebär att president Putin kan stanna kvar på sin post till 2036.

– Kom och rösta, ropar en kvinna i ett av många tält, som nu ställts upp i Moskva för att underlätta den så kallade rådgivande omröstningen av grundlagen.

Från och med idag och en vecka framöver går det att rösta i vallokal, i tält eller via en app i vissa städer. Men egentligen är detta mest en kosmetisk omröstning, som presidenten vill ha för att ge sken av ett demokratiskt val.

Förändringarna i grundlagen är redan klubbade i parlamentet och underskrivna av presidenten Vladimir Putin. Förändringen innebär att Putins mandattid hittills nollas och han kan åter väljas två perioder, alltså sitta kvar som president till 2036.

Kampanjen för att få folk att rösta har varit omfattande. För dem som röstar på de A4 stora arken i lokal gäller att kryssa ja eller nej. Tv-kanalen Dozds reporter lyckades rösta två gånger, en gång i lokal och en elektroniskt.

– I morse kom sex sms, som sa att jag kan rösta elektroniskt eller i min valkretslokal, berättar Pavel Lobkov på väg till vallokalen i Moskva.

Där mäts temperaturen på alla, valförrättarna bär mask och handskar, men de som röstar behöver inte ha det. Om du har feber får du ändå rösta, men i en särskild lokal, får Lobkov veta.

Han hälsas välkommen och visar sitt pass, fyller i ett nej på sin valsedel, som läggs i en stor genomskinlig urna. Den kommer ligga där till 1 juli, som var den egentliga valdagen.

Kritiken mot att hålla valet handlar både om pandemin och att det inte är något riktigt val. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj manar till bojkott, andra i oppositionen tycker det är bättre att rösta nej.

Den stora frågan är hur stor andel som överhuvudtaget röstar, och som Lobkov vittnar om, att det går att rösta mer än en gång. Annat fusk har också redan avslöjats med vallängder, som haft fler namn än personer skrivna i området.